Overtråkk

Overtråkk eller ankelforstuing er en meget vanlig skadetype ofte fører til skade på leddkapsel og leddbånd.

Hvilke strukturer som skades avhenger av hvilken vei forstuingen skjer og hvor store kreftene er. De aller fleste skadene skjer ved at man lander på utsiden av foten slik at den vris innover. Som et resultat av dette så er det oftest fremre leddbånd på yttersiden av ankelen som er mest utsatt for skade. En ser også at knoklene i ankelen kan vri seg noe å gi komplikasjoner i senere tid. Typisk vil man kjenne dette ved at bevegeligheten er nedsatt, noen kan også føle at noe ligger i leddet, eller at det er smerter relatert til større vektbæring.

Hva du bør gjøre ved overtråkk

Ved overtråkk vil det være hensiktsmessig å gjøre noen tiltak umiddelbart for å unngå store hevelser og smerter. PRICE- prinsippet gir deg gode rutiner på hva som bør iverksettes ved akutt skade. 

P(rotect) - Beskytte det skadede området
R(est) - Avlaste og hvile
I(ce) - Avkjøling med kulde
C(ompression) - Trykkbandasje – viktig at bandasjen gir god kompresjon.
E(levation) - Plassere benet høyt (over hjertehøyde).

I dagene etter er målet er å gjenvinne normal og smertefri bevegelighet. Sørg derfor gravis å belaste benet igjen, men unngår store belastning med mye smerte involvert. 
Lette tøyinger, sykling, lett ising og lett belastning er gode tiltak for å gradvis komme tilbake til normalen. 
Etter hvert vil det være optimalt med et mer tilpasset treningsprogram som for fremtiden vil forebygge for et eventuelt nytt overtråkk. 

Hva vi kan hjelpe med

Et overtråkk kan bringe med seg skader på diverse strukturer, det er derfor viktig å undersøke og kartlegge hvilke skadeomfang overtråkket har ført med seg. Skader bringer veldig ofte med seg et kompensasjonsmønster for å unngå unødvendige smerter eller andre plager. Noen ganger kan man fortsette å kompensere i selv om smertene er på vei vekk.
Vi på Jar Helse tilbyr grundig og helhetlig undersøkelse for å tilrettelegg og til passe behandling og trening til ditt behov.