Korsbånd

Korsbåndsskader oppstår som regel i idrett hvor det innebærer fysisk kontakt. I de aller fleste tilfeller er det fremre korsbånd(ACL) som ryker, men det kan forekomme ruptur av bakre korsbånd(PCL) i enkelte tilfeller også.

Ved hel eller delvis ruptur av fremre korsbåndet oppstår det en akutt smerte inne i kneet etterfulgt av hevelse. Det vil som regel være vondt å belaste benet de første dagene og man kan oppleve at kneet er ustabilt. 
Når hevelsen går ned vil det være lettere å belaste og man vil ha en mer normal funksjon enn hva man hadde i utgangspunktet rett etter skaden.

Ved ruptur av bakre korsbånd opplever man også en smerte inne i kneet, men det kan også bevege seg mer mot knehasen. Det ses ofte en hevelse her også, men ikke nødvendigvis så stor som ved ruptur av fremre korsbånd.
En korsbåndsskade bringer ofte med seg skader på andre ligamenter, menisk eller brusk i tillegg da korsbåndet ofte ryker som en konsekvens av akutt ugunstig bevegelse som belaster flere strukturer i kneleddet.

Hva du bør gjøre

Rett etter skaden vil det være lurt å følge PRICE-prinsippet.
P(rotect) - Beskytte det skadede området
R(est) - Avlaste og hvile
I(ce) - Avkjøling med kulde
C(ompression) - Trykkbandasje – viktig at bandasjen gir god kompresjon.
E(levation) - Plassere benet høyt (over hjertehøyde).

Avlast kneet for å unngå mer smerte eller hevelse og oppsøk helsepersonell for å diagnostisere skadeomfanget
Vurdering av operasjon er ofte veldig relevant for å kartlegge hva som skal til for å gjenopprette optimal knefunksjon. Gjenopptreningen bør starte så raskt som mulig.

Hva vi kan gjøre

Vi på Jar Helse vil  sammen med deg undersøke og planlegge et optimalt forløp for deg og din problematikk. Her kan ofte flere helsepersonell samarbeide for at du skal oppnå optimale resultater. Uavhengig operasjon eller ei, vil vi sammen kunne tilpasser og planlegge et forløp tilpasset ditt behov.